BéKSZI József Attila Kollégiumi Tagintézménye JAK

PostHeaderIconFőoldal

 Városi Teremlabdarúgó Kupa

Negyedik helyezés a teremlabdarúgó kupában.

Negyedik helyezést ért el a BéKSZI József Attila Kollégium focicsapata a Városi Teremlabdarúgó Kupán. A Földi Zsolt nevelőtanár által vezetett fiúk a csoport mérkőzéséken veretlenül jutottak tovább, hiszen mind a Gépészeti Szakközépiskola, mind az Evangélikus Gimnázium csapatát legyőzték.

Az elődöntőben azonban alul maradtak a Vízműs fiúkkal, majd a kisdöntőben a Szent-Györgyi Albert Iskola focistáival szemben. Ettől függetlenül szép eredményt értek el, hiszen a kupán 12 csapat, négy csoportban mérkőzött meg egymással a Városi Sportcsarnokban.

A kollégium focicsapata egyébként többségében azokból a tanulókból állt össze, akik tavaly megnyerték a Városi amatőr kispályás labdarúgó bajnokságot.

 

Íme büszkeségeinek: Fógel Gábor, Tompa Mihály, Jakus Zsolt, Tárnok Péter, Bottó Gergely, Takács Dániel, Halasi Patrik, Németh Ákos, Prekup Bernát.   

 

 

Karácsony a kollégiumban

 

A Piramis együttes Ajándék című karácsonyi dala várta a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola (BéKSZI) József Attila Kollégiumának diákjait, az idei utolsó közös programon, a karácsonyi ünnepi esten. Az iskola étkezdéje előtt sorakozó diákok először Pallagné Jutka néni teasüteményét kóstolhatták meg, majd átvehették az erre az alkalomra főzött teájukat is. A karácsonyfával feldíszített terem zsúfolásig megtelt, s máris kezdődött a program, először Nagy Zsolt megbízott kollégiumvezető köszöntőjével, majd pedig a Trefort Szivárvány Tánccsoport bemutatójával.

 

A BéKSZI-s diákokból álló tánccsoport először bécsi keringőt, majd pedig cha-cha-cha-t mutatott be, s írhatjuk: az első produkciót inkább kíváncsian nézte, a másikat már vastapssal jutalmazta a publikum.  

 

Az első táncbemutatót követően Nagy Zsolt - rigmusokba szedve - egyfajta görbe tükröt tartott a diákok elé arról, hogyan is kezdődik a napjuk a kollégiumban, milyen reggeli „nehézségekkel” kell megküzdeni a fiúknak, mire elérkezik a „várva várt” iskolakezdés.

Majd ismét a táncosok következtek hip-hop variációkkal, és egy Frank Sinatra nótára (New York) koreografált produkcióval. A kollégium vezetője ezután ismét előrukkolt egy humoros írással, ám most „fordítva ült fel a lóra”, vagyis most azt szemléltette, hogyan látják a reggeli ébresztést a nevelőtanárok.

A műsor utolsó részében majdnem össztánc alakult ki, hiszen a „kacsatánc” olyan sikeresnek bizonyult, hogy még Jutka néni is táncra perdült. Levezetésül pedig megcsodálhatták a fiúk a tánccsoport lány tagjainak hastáncbemutatóját is.

Végül következett a vetítés, ahol fotók segítségével visszatekintettünk az első félév eseményekben gazdag időszakára, majd pedig elismeréseket kaptak azok a tanulók, akik a félév során magatartásukkal, szorgalmukkal, közösségért végzett munkájukkal kiérdemelték.

A karácsonyi este meglepetéssel zárult, repültek az addig kosarakba rejtett szaloncukrok és csoki mikulások…

 

 

 

Megjött a Mikulás!

Mikulás püspök legendája,

régóta száll, szájról – szájra.

Nem ismered? Járj utána!

 

Jó tettére emlékeztet,

mikulásként megjelentget,

gyerek lelket megmelenget.

 

Cipekedte, fáradt vagyok.

Megengeditek? Leroskadok.

Ici – picit megszunnyadok.

 

Beszélek itt össze – vissza,

nem vagyok én Bornemissza!

Ki csakis a tejet issza.

 

Igazi mikulás vagyok!

Bár mostanság dirit „játszok”.

Olykor ostobának látszok.

 

Most levetem álarcom,

felfedem  igazi arcom.

Ez ma legfontosabb harcom!

 

Nekem minden gyerek édes,

nem pedig titkolt mostoha!

Ki másképp érez, ostoba!

Nézz rám, nézz a szemembe!

Biztos nyomot hagysz lelkemben.

őrzöl emlékezetedben.

 

Hogy ez sokáig így legyen,

zsákomból mindenki vegyen!

Egy – két szaloncukrot egyen!

 

Jó étvágyat!

 

Tudjátok; Kéz és lábtörést! Isten óvja a mikulást!

 

 

Megemlékezés kollégiumunk névadójáról


Már hagyomány, hogy névadónk József Attila haláláról minden évben megemlékezünk. Az idén sem tettünk másképpen, hiszen a költő halálának évfordulóján, december 3-án ünnepi műsorral leptük meg a kollégium tanulóit. A Laczó Róbert nevelőtanár által összeállított megemlékezés során a tanár úr felidézte József Attila életének utolsó szakaszát, majd pedig felolvasta a költő Karóval jöttél… című versét. Az ügyeletes nevelőtanári szobából közvetített műsor következő részében pedig diákunk, Csapó Elek olvasta fel a Kész leltár című verset, majd pedig ismét visszaemlékezések következtek. Így a hallgatóság megismerhette, hogyan vélekedtek kortársai, barátai a költő haláláról.

Juhász Gyula pályatársa például egyenesen Isten kegyelméből való költőnek nevezte az elhunytat. Márai Sándor író pedig, amikor 1942-ben József Attila hamvait Budapesten újrahantolták ezt írta: „Irtózatos árat fizetett a nagyságáért, de semmivel sem maradt adós. Alig vígasztal most más, mint hogy megmondhattam, hódoltam neki.”      

 

 

 

Megújult a kollégium egyik vizesblokkja

 

Majdnem egyhónapos felújítás után elkészült a József Attila kollégium második emeleti vizesblokkjának zuhanyzója. A munkálatok alatt a második emeleten lakó diákok kénytelenek voltak a harmadik, illetve az első emeleti fürdőszobákban tisztálkodni, hiszen a kivitelező beázás és szivárgás miatt felbontotta a zuhanyzó teljes aljzatát.

A felújítás során új vízelvezetőket kapott a helyiség, megfelelő szigeteléssel látták el, illetve csúszásmentes burkolatot raktak le, végül pedig új festést is kapott a vizesblokk.

A kivitelezési munkálatok végén, november 26-án délelőtt megtörtént az átadás-átvétel. Az eseményen a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) részéről Szabó Bálint műszaki referens, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola (BéKSZI) képviseletében Mucsi Balázs intézményvezető-helyettes és Nagy Zsolt, a kollégium megbízott vezetője, valamint a kivitelező vett részt.

 

Szabó Bálint érdeklődésünkre elmondta, hogy a felújítás, és a Trefort tagintézmény homlokzatának javítása, amely a vizesblokkban folyó munkálatokkal párhuzamosan zajlik, összesen több millió forintba került. 

 

A kollégisták a délután folyamán - egy kis ünnepséget követően - ismét birtokba vehették a megújult vizesblokkot.   

 

Egészségnevelési hét tanár-diák vetélkedőkkel

 

 

 

November hónapban rendezte meg a József Attila kollégium, a már hagyományos egészségnevelési hetet. Az évek alatt kialakult gyakorlat időközben beépült a kollégium pedagógiai programjába is, s immár törvény is rendelkezik arról, hogy az egészség megőrzése és az egészséges életmód kialakítása, mint nevelési cél is szerepeljen az éves munkatervben.

Az elmúlt időszakban a nevelőtanárok igyekeztek olyan programokat megtervezni, amelyek amellett, hogy szórakozatóak és találkoznak a diákok érdeklődési köreivel, azért hasznosítható tudással is felvértezik őket. Így rendszerint egészségügyi szűrővizsgálattal kezdődött a hét, majd a sportversenyek mellett jutott idő a szintek közötti főzőversenyre is. Most a két program elmaradt ugyan, ám helyette újítottak a tanárok, mert a sportversenyeken a kollégisták nem egymással, hanem a tanárokkal mérték össze erejüket. Így került sor fekvőtámasz versenyre, asztalitenisz mérkőzésre, teremfocira, sakkbajnokságra, s összességében elmondható, hogy a nevelők nem vallottak szégyent, hiszen általában „jó közepes” teljesítményt nyújtottak, ami komoly eredménynek számít, hiszen több diák ellenfelük mostanság is aktívan sportol. A kollégium az idén először ráadásul meg is mutatta magát, hiszen a versenyekre általában a Trefort tagintézmény aulájában került sor, így az iskola tanárai és diákjai láthatták a versengő csapatokat. Kiss Mihály, a tagintézmény vezetője mindemellett személyesen meg is nyitotta az egészségnevelési hetet.

A programsorozat ”nulladik napján” pedig a kollégium egy háromfős csapattal képviseltette magát a védőnői szolgálat által szervezett „Szenvedélyünk az egészség” című városi vetélkedőn a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

A hét zárásaként pedig játékos szellemi vetélkedőre került sor az étkezőben, ahol a versengő csapatok olyan, a témához illeszkedő, de a magyar nyelv szépségeit is bemutató, ugyanakkor a logikus gondolkodásra is nevelő kérdések szerepeltek, amelyek komoly „pallérozottságot” igényeltek a csapatoktól. A közönség sem unatkozott közben, hiszen a hónaphoz kapcsolódó évfordulós kérdésekre lehetett válaszolni a szurkolóknak, s aki „talált”, az jutalmul egy-egy óra kimenő hosszabbításban részesülhetett.  

 

 

 

Országos lövész versenyen a kollégium diákja

A megyei verseny harmadik helyezése után 27. lett az országos lövész megmérettetésen a kollégista Nagy Róbert. A BéKSZI Trefort tagiskolájának végzős diákja ugyanis a napokban a Komárom-Esztergom megyei Ács városban vett részt azon a diákolimpián, ahová az összes megyéből érkeztek riválisok. A közel negyven versenyzőnek légfegyverrel (Róbert egy Slavia 631-es típussal) kellett tíz méterről minél pontosabban céloznia. Nos, Robi húsz lövésből 149 kört ért le, s így végzett a közép mezőnyben. A fiatalember egyébként már a negyedik éve gyakorolja a lövész mesterséget a BéKSZI Járossi Pál által vezetett lövész szakkörében, s az idén érte el a megyei versenyen a legjobb, 152 körös eredményét.   

 

 

Országos versenyen második a kollégium kőműves diákja

Második helyezést ért el az országos válogató versenyen a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola (BéKSZI) Kós tagiskolájának végzős, kőműves szakmát tanuló diákja Silling István, aki alig pár napja érkezett haza egy hónapos máltai szakmai gyakorlatáról. A József Attila kollégium tanulója még szeptemberben jutott be a WorldSkills 2015 az országos elődöntőbe, s ha a későbbi fordulón is sikerrel szerepel, akkor következhet az Európa, illetve Világbajnokságon való részvétel. A 4.5 átlag feletti tanulmányokat folytató diák, már sikerrel készített el az első fordulóban kistéglából egy díszes falat, s Budapesten most is hasonló produkcióval kellett előrukkolnia. A szintén kistéglából készített falon a kőműves szakma szinte összes trükkjét be kellett mutatnia ahhoz, hogy elnyerje a zsűri tetszését. A verseny már csak azért is nehéznek ígérkezett, mert a versenytársak többsége már korábban megszerezte szakmunkás bizonyítványát, így ők már „élesben”, vagyis a szakmában dolgoznak. Az országos döntőnek lesz még egy fordulója, ahol azonban már csak az első három helyezett vehet részt. Ha Pista ott győzni tud, akkor jövő tavasszal kiutazhat Brazíliába a világbajnokságra.

 

 

Erdei kondiverseny: első lett csapatunk

Ismét első helyezést ért el azon az erdei kondiversenyen a József Attila Kollégium csapata, amelyet Békéscsaba város kollégiumai között rendeztek meg szeptemberben. Az Arany János Kollégium által szervezett idei vetélkedőn a város több kollégiumából érkeztek csapatok, akik „saját testsúlyos gyakorlatokból”, például húzódzkodásból, palánkmászásból mérkőztek meg egymással. Idén, csakúgy mint tavaly, a Petrovszki Zoltán nevelőtanár által vezetett három fős csapatunk diadalmaskodott. A versenyen a koli részéről Ványai Norbert, Rácz Tibor és Gnándt Henrik vett részt. A győzelem értékét emeli, hogy egyéniben Ványai Norbert kapta a legtöbb pontot.   

 

 

Gólyabajnokság, majd gólyaavatás a kollégiumban

A kollégium életében a szeptember hónap zömében a gólyák beilleszkedését segítő programokkal telt el. Így került sor például a már több évtizedes hagyományokra visszatekintő gólyabajnokságra, majd pedig a gólyaavatóra.

A kilencedik évfolyamos diákoknak először olyan sportprogramokat szerveztek a nevelők, amelyek a testmozgáson kívül alkalmasak arra, hogy a tanulók összemérjék tudásukat, képességeiket, másrészt a versenyek során új barátságok köttetődhettek, és erősödhettek az emberi kapcsolatok is.

A gólyák például megmérkőztek egymással a zöld asztal mellett, mert több mint tízen jelentkeztek az asztalitenisz versenyre, de összemérték erejüket a fekve nyomó és fekvőtámasz versenyen is, sőt igazi szellemi tornát is vívtak egymással a sakkversenyen.

A legnépszerűbb persze a foci volt, ahol a mini pályás mérkőzéseken négy csapat is elindult, s akiket egyébként hangos szurkolótábor is buzdított a tornateremben.

A kilencedikes gólyáknak szóló programsorozat második része volt maga az avatás, illetve az azt megelőző játékos vetélkedő. Erre az estére az idén rendhagyó módon nem a tornateremben, hanem az ebédlőben került sor. A Földi Zsolt tanár úr által szervezett és vezetett avatási buli első részében a gólyák különböző látványelemekkel tarkított játékos vetélkedőkön mérkőztek meg egymással, így például pingponglabda fújásban, dióütésben, kakasviadalban, székfoglaló játékban és léggömbfúvó versenyben. Az étkezde ezúttal teljesen megtelt, hiszen a fiatalok produkcióira, amelyet még elméleti kérdések is színesítettek, kíváncsiak voltak a felsőbb évesek is. A versenyek győztesei átvehették megérdemelt jutalmukat is, vagyis kimenő hosszabbításban részesültek.

A jó hangulatú, ám parázs versenyeket követően került sor magára a gólyaavatásra. A fél lábra álló diákok a kollégiumban már tradíciónak számító eskü szövegének elmondásával teljes jogú kollégistává léphettek elő.