Három hegesztő és négy gépi forgácsoló tanuló Komarnoban

Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019
Erasmus + program szlovákiai szakmai gyakorlat
2019. március 16. és április 14. között

 

A 2017-2019-es pályázati időszak második szlovákiai turnusa zajlik Szlovákiában Komarnoban. Három hegesztő tanuló, a 9/2-es osztály tanulói közül, (Andrej Bence, Bohoda Ferenc Alex és Szakmári Szabolcs) valamint a KSZ 12/2-es osztályból négy gépi forgácsoló tanuló (Horeftos Alexa Niké, Szabó Dávid József, Szabó Marcell Gábor és Szarka Dávid) vesz részt a gyakorlaton a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. cégnél.
Induláskor, szombat reggel borongós időben indult el a 7 tanuló és kísérő tanáruk Bohus Mária Magdolna.

Ebédidőben már a komarnoi Fiesta étteremben ült a csapat. Az étterem biztosítja évek óta a tanulóknak a reggelit és a vacsorát.

A gyakorlat során több csoportba bontva, más-más mesterrel dolgoznak a tanulók. Az első hét az ismerkedéssel telik. A tanulók a mesterek irányításával próbálják ki magukat, feladataikat később önállóan végzik.

Szakmári Szabolcs és Szarka Dávid munka közben.
 
A gyakorlat megszervezésének aktív segítői a Trefortnak a Komarnoi Stredná Obdorná Skola Technická - Műszaki Szakközépiskola tanárai és vezetői, Pál elemér Igazgató Úr, Mocsi Mária Igazgató-helyettes asszony valamint Nagy Ágnes tanárnő. Ők a tanulók hétvégi programjait szervezik, s ha kell, segítenek akár edzőtermet találni.

Az iskola előtt
 
A hétvégi programok a város és annak nevezetességei, a Duna part, valamint más szlovákiai települések meglátogatása volt. Az első hétvégén Pozsonyba és Bős-Nagymaros Vízlépcső megtekintésére utazott a csapat, szerencsére jó idő volt a kiránduláshoz. Képek a csoport eddigi eseményeiről:

A gyár bejáratánál

Pozsonyi várnál

Komárnói séta közben