Lengyelországban járt a Trefort Fiúkórus

2017 március 30.-tól április 2-ig a Trefort Ágoston Fiúkórus a lengyelországi Myslenice városába tett látogatást, immár 16. alkalommal. Csütörtökön indultunk 43 fővel, tele izgalommal, várakozással.

 

 
 
 
 

Sok új tanuló a tagjaink közül, most járt először Lengyelországba, de természetesen olyan is akadt, akik már jó ismerősként mentek a Zespolskol iskolába. A Füleki vár megtekintése, igazi kihívás volt azoknak, akik a várfalak legtetejét megcélozták, s tériszonyukat legyőzve, szép felvételeket készítettek. Este, mire megérkeztünk, jólesett a finom meleg étel. Akiknek volt még kedvük és erejük, azok a városba tehettek egy sétát, megkóstolva a helyi jellegzetes italokat, ételeket.

 

  

  

 

Pénteken hangversenyt adtunk az ottani diákoknak, tanároknak, valamint a meghirdetett szakácsversenyt kísérő pedagógusai számára, akik több országot képviseltek. A tapsokból ítélve, és az igazgató úr ráadást kérő számából azt a következtetést vontuk le, hogy sikeres volt az előadás. A Zwakkos diákok is kitettek magukért, szép eredményt értek el, és elmondásuk szerint hasznos ismeretekkel felvértezve tették le a szakács sapkát. Délután lelkileg megterhelő programot jelentett a csoport számára Auswitzi és Birkenaui haláltábor megtekintése.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olyannyira látogatott a hely, hogy félévvel előtte kell csoportos jegyet igényelni, ha magyar idegenvezetőt szeretnénk, akkor pedig 1 év az előjegyzés. Szomorúan, de ismeretekkel telve zártuk a pénteki napot. Szombaton Krakkóban, a Wávelt tekintettük meg a magyar és lengyel királyok koronázási és temetkezési helyét. A posztóárusok terén mindig nagy a kavalkád, rengeteg látnivaló és érdekesség kötötte le a diákok figyelmét. Lehetett vásárolni, apró ajándéktárgyakat hozni az itthoniaknak.

 

 

 

 

 

Vasárnap Zakopáné a híres síparadicsom meglátogatása és Szlovákiában a Kassai dom megtekintése szerepelt a programunkban. Ungvölgyi tanár úr jóvoltából egy rendkívüli nagy tudású és kedves ember kalauzolt bennünket a Felvidéki Kassa városában. Balassa Zoltán úr most nemrég jelentette meg Kassáról szóló úti könyvét, úgy hogy nála hitelesebben nem tudott volna senki beszélni a történelmi belvárosról. Fáradtan, de nagyon jó kedvvel és sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza Békéscsabára. Már körvonalazódtak az őszi viszontlátogatási programok, amikor is a lengyel középiskolások jönnek majd a BSZC Trefort Ágoston Tagintézményébe.

 

 

 
Békéscsaba, 2017 április. 4. Tóth Olga kórusvezető