A Trefort Ágoston Fiúkórus ismét Lengyelországban járt

Galéria

 A BéKSZI Trefort Ágoston Fiúkórusa a napokban érkezett haza négynapos külföldi útjáról. A dél-lengyelországi Myślenice városának középiskolájában vendégeskedő fiatalok karvezetőjük, Surinásné Tóth Olga –aki egyben a BéKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolájának pedagógusa– irányításával közel egyórás műsor keretében mutattak be komoly- és könnyűzenei műveket, énekeket, dalokat.

 A programot közös éneklés tette színesebbé, hiszen a kórus tagjai lengyel népdalok előadásával kedveskedtek lengyel társaiknak, akik az ismerős dalok felcsendülésekor nagy örömmel csatlakoztak az éneklőkhöz. A kialakult jó hangulatot tovább fokozta, amikor a fiúkórus a jól ismert Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt igyekezett a myślenicei diákoknak megtanítani. Igazi meglepetésként a lengyel fiatalok is műsorral készültek, s többek között a világszerte ismert Omega-sláger, a Gyöngyhajú lány eléneklésével lepték meg a magyar csapat tagjait.
 
A kórus mellett a kísérőtanárok számára is hasznos volt a kiutazás, hiszen iskolalátogatás formájában lehetőség nyílt bepillantani a lengyel iskola életébe, megismerni a lengyel oktatásszervezést.
A hivatalos programok mellett kulturális és szabadidős tevékenységek is színesítették a kinntartózkodást, így a csoport a myślenicei városnézés után ellátogatott a közeli Krakkó városába, és az Auschwitz-Birkenau múzeum és emlékhelyre.
A BéKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolája immár több mint fél évtizedes kapcsolatot ápol a lengyelországi iskolával, melynek gyökerei a tagiskola évenként meghirdetett Köztársaság kupa elnevezésű sporteseményéhez kapcsolódnak, ahol több nemzet fiataljai mérik össze elsősorban futballtudásukat. Erre a megmérettetésre jelentkeztek évekkel ezelőtt a myślenicei iskola tanulói is, akik a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület elnökhelyettesének, Máté László tanár úrnak a közreműködésével vették fel a kapcsolatot a tagiskolával. Azóta is minden évben ellátogatnak Békéscsabára, ahol a BéKSZI József Attila Kollégiumi Tagintézménye nyújt szállást az érkező középiskolásoknak és kísérőiknek. A látogatás kölcsönös, hiszen a magyar iskola tanulói is évről évre elutaznak Myślenicébe, ahol rendszerint a Trefort Ágoston Fiúkórus programját tekinthetik meg a lengyel fiatalok.
A két iskola a már kialakult magyar-lengyel baráti kapcsolatot a továbbiakban is ápolni szeretné, így biztosítva azt, hogy a tanulók megismerjék egymás történelmét, kultúráját, mindennapi életét, nyelvét. A találkozások kiváló terepei a tanult német és angol nyelvek gyakorlásának is.