KönyvtárKönyvtárunkról

Könyvtári dolgozók:

 

Gulyás János Ervin (informatikus könyvtáros, számítástechnika tanár)

Laurinyeczné Révész Mariann (könyvtáros)

Komlódiné Trefil Rita (könyvtáros-tanár)

Benkóné Dudás Piroska (fejlesztő pedagógus) 

 

Nyitva tartás:  H-CS: 8-15 óráig, P: 8-14 óráig

Részletes nyitvatartás PDF-ben 

 

 

A könyvtár leírása

Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakképző Iskola és Kollégiuma könyvtára megalakulása óta a József Attila Kollégium területén, a földszinti folyosó végén helyezkedik el. Felépítése szerint két részből áll: az egyik az olvasóterem, itt található a könyvtár nem tankönyvi állományának nagy része szabadpolcos rendszerben elhelyezve. A másik, kisebb helyiségben kerültek zárt szekrényben elhelyezésre a tankönyvek, itt zajlik a DINA ügyintézés is, valamint az iskola fejlesztő pedagógusa, Benkóné Dudás Piroska is itt tartja fejlesztő foglalkozásait.

Az iskola  könyvtárának állománya – a tankönyvekkel együtt - körülbelül 24000 kötet könyv, melyeken kívül rendelkezünk CD, DVD-gyűjteménnyel is. Digitális adathordozóink között tanítási segédanyagok (angol és német nyelv, történelem, fizika, magyar stb. tantárgyakhoz), zenei anyagok, adattárak, verstárak és hangoskönyvek is szerepelnek. A könyvállomány teljes mértékben szabadpolcos elhelyezkedésű, melyek az elkülönített kézikönyv-részen kívül tanáraink és diákjaink számára kölcsönözhetők, tanáraink számára korlátlanul, tanulóinknak korlátozott számban.

Állományunk részei a folyóiratok. Ezek mind tanulóink, mind kollégáink számára helyben használhatók. Többek között: Autó-Motor, National Geographic Magyarország, Interpress Magazin, PC Guru.

A könyvek visszakereshetősége Szirén integrált könyvtári rendszer adatbázisa segítségével biztosított. A kölcsönzés is ezzel a programmal történik. 

A könyvtár gyarapítási szempontból kiemelt figyelmet fordít a tanulás, tanításhoz szükséges szak- és szépirodalmi dokumentumok beszerzésére, de a szórakoztató és ifjúsági irodalom aktuális bestsellereinek gyűjtését is fontos feladatának tartja.  

 

Tárgyi feltételek:

A könyvtár öt számítógéppel rendelkezik, melyeket diákjaink ingyen használhatnak. Mindegyik alkalmas irodai és internetes feladatok ellátására, melyekkel nem csak a tanulásra, de szórakozásra is használhatók.